Skip to main content

Mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon asuntoa ostaessa? – Katso ammattilaisten vinkit!

Asunnon ostopäätös kuuluu elämän isoihin päätöksiin eikä sen tekeminen ole aina helppoa. Paineita saattaa aiheuttaa suuren taloudellisen
sijoituksen tekeminen, eikä sopiva uusi kotikaan välttämättä löydy aina heti. Keräsimme yhteen ammattilaisten parhaita neuvoja asunnon
ostoa harkitseville.

Millaisen asunnon tarvitset?
Ensimmäisiä ja tärkeimpiä asioita asuntoa hankkiessa on miettiä, millainen asunto sopii juuri sinulle? Mieti omat resurssisi pihan ja rakennusten hoitoon ja valitse sen mukaan joko kerros-, rivi-, tai omakotitalo.

Oikeanlaisen pohjaratkaisun löytäminen on niin ikään tärkeää. Tilojen joustavuus kannattaa ottaa huomioon, sillä tilantarpeesi voi muuttua ajan myötä. Mieti, muuntautuuko asunto tarvittaessa sinun tarpeisiisi? Asiaa kannattaa ajatella myös arjen sujuvuuden kautta, sillä arki täyttää suurimman osan elämästämme.

Onko sijainti oikea?
Kodin sijainti kannattaa miettiä tarkkaan suhteessa työpaikkaan, kouluihin ja päiväkoteihin. Myös kattavien palveluiden ja liikenne- sekä tietoliikenneyhteyksien merkitys on syytä ottaa huomioon.

Asuinaluetta valitessa kannattaa ottaa selvää sen arvostuksesta ja todennäköisistä jälleenmyyntiarvoista. Alueen kaavoituksen tulevaisuuden näkymiä voit kysyä ammattitaitoiselta välittäjältäsi.

Ostoon ja myyntiin valmistautuminen
Mikäli olet myymässä omaa asuntoasi, pyydä välittäjältäsi jo varhaisessa vaiheessa maksuton hinta-arvio kodistasi. Tästä on apua uuden kodin budjetin määrittelemisessä ja saat ammattilaisen mielipiteen sekä paljon tärkeää tietoa myyntiä koskien. Muista, että maksuton hinta-arvio ei sido sinua mihinkään!

Käy myös neuvottelemassa rahoitusasioista pankissasi, jotta olet valmis sitten, kun uusi kohde löytyy. Oikealta tuntuvan kohteen löytyessä ei kannata viivytellä ostotarjouksen tekoa!

Kun kiinnostava kohde löytyy
Asunnon ostoa harkitessa kannattaa selvittää tulevan kodin kunto. Omakotitaloa ostaessa on hyvä tarkistaa:

  • Tehdyt peruskorjaukset, ikä saattaa hämätä vanhemmissa kohteissa, koska niihin on yleensä tehty laajoja korjauksia ja uudistuksia
  • Kosteat tilat ja niiden kunto
  • Perustusten ja katon kunto
  • Ilmanvaihto
  • Kuntotarkastus

Osakehuoneistojen ja taloyhtiöiden muistilista:

  • Tutustu osakeyhtiön asiakirjoihin vaikka yhdessä välittäjän kanssa
  • Huoneiston kunto ja varustelu
  • Taloyhtiön kunto sekä tehdyt ja tulevat remontit
  • Taloyhtiön taloudellinen tilanne
  • Pintakosteusmittaus

Välittäjä apuna uuteen kotiin
Käy tutustumassa erilaisiin kohteisiin ja mieti niiden tarjoamia mahdollisuuksia. Jo pienillä muutoksilla asunnosta voi saada oman näköisen. Kohteiden hinnoittelussa on otettu huomioon myös niiden kunto, joten mieti, oletko valmis tekemään remonttia ja minkä verran?

Älä anna kuitenkaan ennakkoluulojen estää kodin löytymistä.

Mikäli et löydä kriteerejäsi täyttävää kohdetta, voit tehdä ostotoimeksiannon unelmakotisi löytämiseksi. Kysy lisää ostotoimeksiannosta välittäjältäsi.

Kysymysten edessä voit aina kääntyä välittäjän puoleen, joka auttaa sinua löytämään unelmiesi kodin.

Muista kuunnella tunteitasi asuntoa etsiessäsi ja muista, että kodin täytyy tuntua kodilta!